Με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική  που έχει στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και την εκχώρηση του στους ιδιώτες χωρίς ενημέρωση ,χωρίς διαβούλευση ούτε καν με την ΕΔΕΥΑ και τους Δήμους που κατά κύριο λόγο αφορά το νομοσχέδιο , διότι απώτερος στόχος είναι να ξεπουληθούν τα νερά με συνοπτικές διαδικασίες. 

Προχωράνε άμεσα στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023) με τις  συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ. Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, είτε σε επίπεδο νομού, στοχεύουν στο να δημιουργηθεί μια απορρύθμιση και όχι μια μεταρρύθμιση, με ένα μεγαλύτερο αντικείμενο – πεδίο στο οποίο οι διάφοροι εργολάβοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Σχεδιασμένα, χρόνια τώρα, απαξιώνουν τις ΔΕΥΑ αφού δεν κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ούτε δίνουν τις χρηματοδοτήσεις  που είχανε υποσχεθεί, τις οποίες όμως έδωσαν σε Δήμους και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις . Τα ολέθρια αποτελέσματα της απαξίωσης και στη συνέχεια της εκχώρησης στους ιδιώτες τα έχουμε βιώσει με τον πιο οδυνηρό τρόπο όπως έγινε στην ενέργεια όπου πληρώνουμε το ρεύμα «χρυσάφι» και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες εξελίξεις και στο νερό, που αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό. Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για εμάς τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και για να διεκδικήσουμε:

-Την άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.
– Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ.
– Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
– Τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται .
– Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας. 

Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης μαζί με τους αυτοδιοικητικούς, τονίζουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νερών μας βρίσκει αντίθετους και θα αγωνιστούμε  με κάθε μέσο να παραμείνει το νερό στην τοπική αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες, γιατί εκεί ανήκει.

Το Δ.Σ της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ αποφάσισε να προκηρύξει τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας ,για την Τετάρτη 20/12/2023 και από ώρα 11:00 μέχρι 15:00 μετά την απόφαση της Κυβέρνησης , να φέρει στην Βουλή το Νομοσχέδιο που αλλάζει οριστικά προς όφελος των ιδιωτών τον χαρακτήρα της διαχείρισης των νερών στην χώρα μας.

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad