Άμεσα μέτρα ζητούν από την κυβέρνηση οι ΔΕΥΑ της χώρας, προκειμένου να μη μετακυλήσουν στους πολίτες τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις του κόστους της ενέργειας.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει προκαλέσει αύξηση που ξεπερνά το 60% και μπορεί να φτάσει και στο 100% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία οι δημοτικές επιχειρήσεις καταναλώνουν, προκειμένου να λειτουργούν τα ενεργοβόρα αντιλιοστάσια. Δήμαρχοι και πρόεδροι των ΔΕΥΑ ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, προκειμένου να μην μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους πολίτες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στα είδη βασικής ανάγκης.

Ήδη, πάντως, ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως αυτή του δήμου Λαγκαδά, έχουν αναγκαστεί να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους, καθώς η οικονομική ασφυξία απειλεί τη λειτουργία τους

Στην απόφαση να μην πληρώνει το κόστος της ρήτρας κατέφυγε η ΔΕΥΑ Βόλβης, η οποία επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά το γεγονός ότι έχει κάνει επενδύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα 70 αντλιοστάσια και 40 δεξαμενές που διαθέτει.

Σε συνέντευξη στη  Voria.gr ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης κ. Χρήστος Γκολιοδάκης μεταξύ άλλων τόνισε:

“Τον τελευταίο χρόνο εκμεταλλευόμαστε όπου υπάρχουν πηγές, δηλαδή να μειώσουμε το αντλούμενο νερό. Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε κάνει με δικά μας κεφάλαια κάποιες επενδύσεις σε ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων που είχαν κόστος σε ρεύμα 1,2 εκ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2019.

Επενδύσαμε στο ένα τρίτο των αντλιοστασίων, με έμφαση σε αυτά που ήταν πιο ενεργοβόρα και καταφέραμε να μειώσουμε περίπου 12% την ενέργεια. Φτάσαμε στις 150.000 ευρώ κέρδος, το οποίο όμως εξανεμίστηκε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς έχουμε περίπου κατά 60% αύξηση. Δεν βγαίνουμε.

Έχουμε πάρει απόφαση να μην πληρώνουμε το κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής και καταβάλλουμε κανονικά το υπόλοιπο τιμολόγιο, μέχρι να δούμε τι θα γίνει.”

Συνεχίζοντας ο κ. Χρήστος Γολιδάκης τόνισε πως “Δεν θα πάμε σε νέα τιμολογιακή πολιτική για να μεταβιβάσουμε το κόστος στους πολίτες, γιατί είμαστε κοινωφελής επιχείρηση. Η επιχείρηση έχει καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προχωρά στην εφαρμογή της τηλεμετρίας και των έξυπνων υδρόμετρων. Ωστόσο αυτά θα λύσουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, οπότε απαιτείται η επιδότηση του κόστους αναπροσαρμογής.”

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad