Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου το πρωί  πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλο με κύριο θέμα την γνωμοδότηση για τις δύο μελέτες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο δημόσιο αλλά και Δημοτικό δάσος Στεφανινών – Αρέθουσας και Ασπροβάλτας .

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού – Σωματείου Δασεργατών κ. Τσουραλάκης Αλέκος, η Δασάρχης του Σταυρού και ο Προέδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστος Γκολιδάκης.

Ο πρώην υπουργός κ. Φάμελλος ενημερώθηκε για τα πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο Δασαρχείο το οποίο επηρεάζει την διαχείριση των δασών και συνάμα συμβάλλει στην αδυναμία έκδοσης διαχειριστικής μελέτης εκμετάλλευσης των παραγωγικών δασών που έχουμε στην περιοχή μας .

Το Δασαρχείο συντασσόμενο με τους υπόλοιπους φορείς του Δήμου Βόλβης που τοποθετήθηκαν αρνητικά για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα συγκεκριμένα σημεία, εξέφρασε την ίδια άποψη.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Ασπροβάλτας

Μετά την πρωινή συνάντηση οι διεργασίες συνεχίστηκαν με την σύσκεψη των εκπροσώπων φορέων  της περιοχής μας στην αίθουσα του Δημαρχείου Ασπροβάλτας. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των συλλόγων ενοικιαζόμενων δωματίων Ασπροβάλτας, των επαγγελματιών Ασπροβάλτας, του πολιτιστικού συλλόγου Ασπροβάλτας, ο πρόεδρος της κοινότητας Βρασνών ο κ. Πλουμούδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Στεφανινών ο κ. Ιατρού, ο πρόεδρος της κοινότητας Ασπροβάλτας ο κ. Θεοδωρούδης, μέλη της κοινότητας Ασπροβάλτας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ ο. κ Παναγιώτης Επιτρόπου, η πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ κα. Κυριακή Τσουραλάκη , ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστος Γκολιδάκης και κάτοικοι της περιοχής.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και το κατά πόσο είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους μορφές παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ .

Από την ευρύτερη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εμφάνιση αυτών των μελετών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλβης χωρίς πρότερη ενημέρωση όλων των φορέων και χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  της περιοχής και γνωρίζοντας ότι πέρα από τις δυο μελέτες που κατατέθηκαν για γνωμοδότηση, έρχονται και άλλες τέτοιες μελέτες .

Από την συζήτηση και την τοποθέτηση όλων των παρευρισκομένων προέκυψε ότι, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ενέργειας, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο είναι μονόδρομος χωρίς εναλλακτική επιλογή.

Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση, και ενώ θέλουμε όλοι να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην περιοχή μας, υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι, που στην συγκεκριμένη περίπτωση οι φορείς του τόπου σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλβης  προχώρησαν στην κατάθεση της αρνητικής γνωμοδότησης προς στην κεντρική κυβέρνηση, για να εμποδιστεί η έγκριση της αδειοδότησης των δύο πρώτων μελετών εγκατάστασης ανεμογεννητριών .

Και η αιτιολογία της αρνητικής γνωμοδότησης είναι ότι :

Α) Στην συγκεκριμένη περιοχή που θέλουν να βάλουν τις ανεμογεννήτριες σύμφωνα με την μελέτη τους, δεσμεύουν μεγάλη έκταση για την τοποθέτηση τους. Αυτό σημαίνει αποψίλωση μεγάλου τμήματος του παραγωγικού δάσους που υλοτομείτε από τους δασικούς μας συνεταιρισμούς

Β) Για να γίνει η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα χρειαστεί να γίνει μεγάλη διάνοιξη των υπαρχόντων δασικών δρόμων και κατασκευή νέου δρόμου, καθώς ορισμένα μέρη εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών είναι μεγάλα με μεγάλο μήκος (75 μέτρα πτερύγιο!). Αυτό σημαίνει επιπλέον αποψίλωση του δάσους πέραν της αρχικής, διαμόρφωση κλήσεων και πρανών.

Γ) Δεν έχουν ληφθεί υπόψη και δεν υπολογίζονται τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας με τις συνεχείς πλημμύρες σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία με τις χωροταξικές επεμβάσεις λόγο της κατασκευής αυτής θα επιδεινωθούν.

Δ) Δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι η περιοχή μας είναι τουριστική.  Δεχόμαστε το καλοκαίρι μεγάλο όγκο τουριστών και τα δάση αυτά θα έπρεπε πέρα από την εκμετάλλευση μέσω της οργανωμένης υλοτομίας , να χρησιμοποιούνται και για αυτόν τον οικοτουρισμό.

Ε) Δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων του Δήμου Βόλβης είναι ενταγμένες στην Natura, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα είδη πουλιών που είτε διαβιούν εκεί, είτε αποτελούν προσωρινό καταφύγιο στο ταξίδι τους.

Ζ) Τέλος, οι δυο αυτές άδειες δεν είναι οι μοναδικές. Έρχονται σίγουρα άλλες δύο για την ίδια περιοχή και ίσως αργότερα να έρθουν και άλλες. Αν γίνει η εγκατάσταση τους με ελαφρά καρδία, εν λευκώ, άνευ σωστών μελετών και υποδομής, όλα τα παραπάνω προαναφερθέντα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια. ‘Ίσως αυτός να είναι και πραγματικός λόγος που δεν υποβάλλονται όλες μελέτες μαζί σε μια, αλλά χωριστά, για να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα «να τις περάσουν».

Η τιμές της ενέργειας στα ύψη 

Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών μέσων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Κάρβουνο, πετρέλαιο κλπ) από την χώρα μας ήταν μονόδρομος και με την κατάργηση τους οδηγηθήκαμε  στην πλήρη εξάρτηση μας από ξένους προμηθευτές, καθώς η χώρα μας, είναι τελευταία στην ανάπτυξη υποδομών παραγωγής ενέργειας μέσω των ΑΠΕ.

Αυτός είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας που οδήγησε στην εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα.

Από την συνάντηση προέκυψε το συμπέρασμα, ότι ο Δήμος Βόλβης δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος στην ανάπτυξη των υποδομών παραγωγής ενέργειας μέσω των ΑΠΕ ( ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά).

Η θεσμική και συλλογική συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους ενεργειακές κοινοπραξίες παραγωγής ενέργειας ΑΠΕ στην περιοχή μας θα φέρει πολλαπλά οφέλη για όλους τους Δημότες μελλοντικά αν γίνει σωστά και με σεβασμό προς το περιβάλλον.

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad