Την Τετάρτη 22/03/2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Βόλβης με αφορμή τον εορτασμό της “Παγκόσμιας Ημέρας Νερού”, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ δήμου Βόλβης στον Σταυρό.

Η 22 Μαρτίου καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα νερού στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1992. Η μέρα αυτή έχει στόχο να υπενθυμίσει την επιτακτική ανάγκη για άμεση βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Θεσσαλονίκης κ. Όλγα Παναγιωτίδου, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Β’ Θεσσαλονίκης  Δημήτρης Στοίτσας, ο υποψήφιος με το Πράσινο Κίνημα Β’ Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Παπαγερούδης, ο υποψήφιος του ΚΚΕ Β’ Θεσσαλονίκης κ. Αλέκος Τσουραλάκης, Αντιδήμαρχοι και μέλη του ΔΣ δήμου Βόλβης, ο Γενικός γραμματέας και προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β. καθώς και πλήθος ακροατών.

Για για τον καθέναν μας πρέπει η εξοικονόμηση νερού να γίνει μόνιμος τρόπος ζωής ως χρέος προς τις επόμενες γενιές.

Θέμα της εκδήλωσης: «Το νερό ποιο πολύτιμο από ποτέ»

Η εκδήλωση, αφού έγινε εισαγωγή από την συντονιστή συνεργάτη της Δ.Ε.Υ.Α.Β. κ. Μαρία Μπόσκου, ξεκίνησε με τον πρόεδρο των Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδος και δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη.

Ο κ. Γιώργης Μαρινάκης απευθύνοντας διαδικτυακό χαιρετισμό είπε: «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για το νερό, όμως εμείς αισθανόμαστε θλίψη, καθώς η συγκεκριμένη μέρα συμπίπτει με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, που προσπαθήσαμε να το αποτρέψουμε αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν, καθώς η πολιτεία θεώρησε την ψήφιση του ως εκπλήρωση συμβατικής υποχρέωσης προς το ταμείο ανάκαμψης, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι δημιούργησε μία αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία»

Ο κύριος Μαρινάκης ανέφερε πώς η Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδος όχι μόνο θέλει τον έλεγχο, αλλά τον επιδιώκει. Φυσικά υπάρχουν παθογένειες, όμως υπάρχει ένα μεγάλο όπλο στο οπλοστάσιο των ΔΕΥΑ, το οποίο είναι μία μελέτη η οποία έγινε δεκτή στις Βρυξέλλες, όπου αποδείχτηκε ότι τα έργα λειτουργού κατά 90% σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Το πρόβλημα των ΔΕΥΑ είναι η υποστελέχωση, το υπέρογκο ενεργειακό κόστος το οποίο ξεπερνά κάθε πρόβλεψη και η αποδοχή της ευθύνης μιας αχαρτογράφητης ενδοχώρας που δεν είχε κανένα δίκτυο, κανένα σύστημα διαχείρισης λυμάτων και όλα αυτά χωρίς καμία βοήθεια, ή πόρους από την πολιτεία.

Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει της ψεύτικες υποσχέσεις του υπουργείου για βοήθεια στην αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Ο κύριος Μαρινάκης τόνισε πώς η Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης αποτελεί υπόδειγμα – πρότυπο στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και αυτό οδήγησε στην απόσβεση από την διόγκωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κύριος Μαρινάκης τέλος τόνισε πώς η ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. δεν θα υλοποιηθεί, καθώς το ΣτΕ, ήδη έβγαλε δύο αποφάσεις εγκαλώντας την πολιτεία να συμμορφωθεί και να παραμείνουν τα νερά στο δημόσιο και υποχρεώνει την πολιτεία μέχρι την 31/12/2023 να επιστραφούν οι μετοχές της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας

Ο κ. Διαμαντής Λιάμας απευθύνοντας τον χαιρετισμό του στους παριστάμενους ξεκίνησε τον λόγο του λέγοντας πώς «ο Δήμος Βόλβης είναι ευλογημένος τόπος που έχει πλούσια ύδατα, έχει θάλασσα, λίμνη, ποτάμια. Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να το έχουμε όλοι μας αλλά για να πάει στα σπίτια και στις επιχειρήσεις έχει ένα κόστος. Θέλοντας, ή μη, θα πρέπει οι καταναλωτές να επιβαρυνθούν οικονομικά λόγω του ενεργειακού αυξημένου κόστους».

Ο Δήμαρχος Βόλβης αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό με την επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής ώστε η Δ.Ε.Υ.Α.Β. να είναι εύρωστη και λειτουργική. 

Παράλληλα, είπε πως: «η Δ.Ε.Υ.Α.Β φρόντισε να εξοικονομήσει ενέργεια με παρεμβάσεις καταφέρνοντας να μειώσει την κατανάλωση κατά 44%, όμως η αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 40% εκτίναξε τους λογαριασμούς ρεύματος της Δ.Ε.Υ.Α.Β γεγονός το οποίο έχει επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στα οικονομικά της».

Ο Δήμαρχος Βόλβης τόνισε πώς ως Δημοτική Αρχή, θα είναι απέναντι σε όποιες ενέργειες γίνουν ώστε να μην γίνει η ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αναφερόμενος στα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Β, είπε πώς φρόντισε να γίνουν γεωτρήσεις για να καλύψουν οικισμούς που δεν είχαν σε επάρκεια νερό. Ολοκληρώνεται το έργο Φιλόδημος, που σημαίνει πως θα αποκτήσουν το Στίβος και το Νικομηδινό επιτέλους ποιοτικό νερό για κατανάλωση.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο καθηγητής του τμήματος γεωλογίας Α.Π.Θ. κ. Κωνστατίνος Βουδούρης ανέφερε στην ομιλία του πώς, ως ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν πάμε καλά, όταν πεθαίνουν παιδιά από μολυσμένα νερά. Είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα επεσήμανε το πρόβλημα λειψυδρίας σε Κρήτη και νότια Ελλάδα, καθώς υπήρξε έντονη ανομβρία η οποία πρόκειται να γίνει εντονότερη το καλοκαίρι.

Έγινε επισήμανση πώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό και κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγιές και επαρκές νερό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κώστας Γιουτίκας επεσήμανε την σημαντικότητα της συντήρησης και της λειτουργίας στο θέμα των αστικών λυμάτων. Από το 2017 που έγιναν αυτοψίες σε βιολογικούς σταθμούς στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε πώς αρκετοί από αυτούς ήταν εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα τα λύματα να κάνουν απλή διέλευση, χωρίς καμία επεξεργασία και να αποβάλλονται στο περιβάλλον.

Η περιφέρεια δεν λειτούργησε τιμωρητικά, ενώ θα μπορούσε, όμως προτίμησε με συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων.

Στον Δήμο Βόλβης, από τις αυτοψίες, διαπιστώθηκε η υποδειγματική λειτουργία των βιολογικών σταθμών, είπε ο κ Γιουτίκας κλείνοντας την ομιλία του.

Τέλος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης κ. Χρήστος Γκολιδάκης ο οποίος είπε πως θεωρεί αυτονόητο να έχουν καλό και άφθονο νερό οι κάτοικοι όλων των οικισμών του δήμου Βόλβης. Συνέχισε κάνοντας μια αναφορά στα έργα που πραγματοποίησε η ΔΕΥΑΒ τα τρία χρόνια της προεδρίας του.

Ανέφερε ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης έχει υπό την εποπτεία της εξήντα επτά (67) αντλιοστάσια ύδρευσης, τριάντα οκτώ (38) υδατοδεξαμενές και εικοσιπέντε (25) αντλιοστάσια άρδευσης. Τα έξοδα για αναλύσεις ποιότητας νερού ανέρχονται σε εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ τον χρόνο. Τα τρία τελευταία χρόνια δόθηκαν για μελέτες χρηματοδότησης διακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες (264.000) ευρώ από ίδιους πόρους. Η κατανάλωση ενέργειας για την λειτουργία των αντλιοστασίων κλπ το 2019 ήταν 5.929.000 κιλοβατόρες με κόστος 1.243.000 ευρώ τον χρόνο. Το 2021 έγινε, λόγω αναβάθμισης των αντλιοστασίων, μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 40% σε σχέση με το 2019 η οποία όμως εξανεμίστηκε γιατί υπήρξε μια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% .

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης κ. Χρήστος Γκολιδάκης  είπε πως οι μελέτες που υποβλήθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα την έγκριση χρηματοδότησης έργων αξίας δεκαεπτά εκατομμυρίων οκτακοσίων εξήντα πέντε χιλιάδων (17.865.000,00) ευρώ και αναμένετε η έγκριση δυο ακόμη έργων, αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων τετρακοσίων ογδόντα χιλιάδων (4.480.000,00) και τριών εκατομμυρίων οκτακοσίων εβδομήντα χιλιάδων (3.870.000,00) ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά περίπου είκοσι πέντε εκατομμυρίων (25.000.000,00) ευρώ τα οποία έλυσαν και θα λύσουν προβλήματα παλαιοτέρων ετών.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β. ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας σε συνεργασία με τον ίδιο, επέλεξαν να επενδύσουν όχι σε πάρκα και πλατείες αλλά σε έργα αφανή όπως αυτά της ύδρευσης και αποχέτευσης. Για τον Βιολογικό Σταυρού – Βρασνών ανέφερε ότι τελείωσε το δίκτυο αποχέτευσης, ξεκίνησε ο υποθαλάσσιος αγωγός και ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, το δε φετινό καλοκαίρι θα ξεκινήσουν και τα φρεάτια υποσυνδέσεων.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης κ. Χρήστος Γκολιδάκης αναφέρθηκε στα έργα ύδρευσης που πραγματοποιήθηκαν σε Μικροκώμη, Μεγάλη Βόλβη, Νέα Απολλωνία, Προφήτη, Βρασνά, Απολλωνία, Κοκκαλού, Νικομιδηνό, Μόδι και μέχρι το φετινό καλοκαίρι θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα ύδρευσης σε Στίβος και Αγ. Παρασκευή Ασπροβάλτας. Υπάρχουν επίσης έτοιμες δύο μελέτες για εκμετάλλευση των υδάτων που προέρχονται από πηγές και για τηλεμετρία.

Όπως και όλοι οι προηγούμενη ομιλητές, ανέφερε πως είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του νερού και κλείνοντας ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και όλους τους συνεργάτες και υπαλλήλους της Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης.

Σημείωση: Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την εκδήλωση

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad