Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Τετάρτη 13/04/2022 στον Σταυρό του δήμου Βόλβης η περιφερειακή συνάντηση με θέμα συζήτησης το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α.

Το ρεύμα απειλεί το νερό!

Το τελευταίο διάστημα και λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που παρέχουν καθαρό και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες της χώρας μας, βρίσκονται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητά τους. Η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων που είναι οι κύριες δραστηριότητες των ΔΕΥΑ είναι πολύ ενεργοβόρες δραστηριότητες, και για τον λόγο αυτό το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Αν οι αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχισθούν, οι περισσότερες ΔΕΥΑ θα «πνιγούν» στα χρέη και θα καταρρεύσουν με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας.

Όμως, οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις με σαφές κοινωνικό πρόσημο, μη κερδοσκοπικές, ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργούν ανταποδοτικά και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές τους και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Για το λόγο αυτό και μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Βόλβης συγκεντρώθηκαν στον Σταυρό του Δήμου Βόλβης εκπρόσωποι των Δ.Ε.Υ.Α. των ΠΕ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κιλκίς για να συζητήσουν για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. και να προτείνουν λύσεις για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η πρόσβαση όλων των πολιτών της χώρας μας σε ποιοτικό και προσιτό νερό. Οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα διευκολύνουν τις ΔΕΥΑ στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.

Επίσης, ζητούν άμεσα την επιδότηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των ΔΕΥΑ και μάλιστα αναδρομικά όπως έγινε με άλλους κλάδους, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ έως ότου κατακτήσουν τη δυνατότητα ιδιοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στο νερό από 13% στο 6% που ζητά η ΕΔΕΥΑ από το 2020, στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Στην συζήτηση – ημερίδα συμμετείχαν:

-Ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας
– Ο Προεδρος ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης
– Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βισαλτίας κ. Θανάσης Μασλαρινός
– Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστος Γκολιδάκης
– Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΕΥΑ
– Η Γενική Διευθυντής και ο τεχνικός Διευθυντής της ΕΔΕΥΑ
– Ο Γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΒ
– ΔΕΥΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
– ΔΕΥΑ ΒΕΡΟΙΑΣ
– ΔΕΥΑ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ
– ΔΕΥΑ ΘΕΡΜΗΣ
– ΔΕΥΑ ΘΕΡΜΑΪΚΟΎ
– ΔΕΥΑ ΣΕΡΡΩΝ
– ΔΕΥΑ ΚΙΛΚΙΣ
– ΔΕΥΑ ΧΑΛΚΙΔΩΝΑΣ
– ΔΕΥΑ ΛΑΓΚΑΔΑ
– ΔΕΥΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad