Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που καθιερώθηκε το 1992 από τον ΟΗΕ να είναι η 22 Μαρτίου, η ΔΕΥΑΒ θέλει να διαβεβαιώσει τους καταναλωτές της, ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και ευαισθησία την προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής της, που είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης σε αρίστης ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού για όλους, καθώς και η διασφάλιση της υγείας των πολιτών μέσα από τη λειτουργία σύγχρονων δικτύων αποχέτευσης και την λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ – ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020, είναι «το νερό και η κλιματική αλλαγή»

Τα μηνύματα-κλειδιά για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι τα παρακάτω:

  • «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»: Η καθυστέρηση στη δράση για την κλιματική αλλαγή είναι εξίσου επικίνδυνη με την παράβλεψη των επιπτώσεών της που βιώνουμε πλέον και στην καθημερινή μας ζωή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κύκλο του νερού στη φύση, έχοντας άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα των διαθέσιμων υδατικών πόρων όσο και στην ποιότητά τους.
  • «Η έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»: Όσο οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής διογκώνονται, πρέπει συνεχώς να αναζητούμε πιο αποδοτικούς και έξυπνους τρόπους για να την διαχείριση των υδατικών πόρων.
  • «Ο καθένας έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει»: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να φαντάζει ως μία μεγάλη πρόκληση όμως ο καθένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο, αποφεύγοντας την σπατάλη νερού στην καθημερινή ζωή του.

Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού SARS CoV-2 (κορωνοϊός), η οποία αυτή τη στιγμή πλήττει δεκάδες χώρες αναδεικνύει την σημασία του νερού και στην ατομική υγιεινή. Η σωστή υγιεινή των χεριών, και του σώματος γενικότερα, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε πλήθος παθογόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η διασφάλιση τόσο της υψηλής ποιότητας όσο και της επαρκούς ποσότητας νερού για να καλυφθεί και αυτή η ανθρώπινη ανάγκη.

Κάθε σταγόνα μετράει!

Το νερό, γνωστό και ως λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη:

  • Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο

Η σωστή χρήση του στην άρδευση και την ύδρευση είναι απαραίτητη. Η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού εντοπίζεται στη γεωργία (70%), όμως πέρα από την κατανάλωση που βλέπουμε (νερό για πότισμα, νερό για πόση), υπάρχει και το νερό που ξοδεύεται χωρίς να το βλέπουμε. Αφορά βιομηχανικές διεργασίες, παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, κτηνοτροφικές δραστηριότητες κτλ. Τα τρόφιμα παντός είδους χρειάζονται νερό για να παραχθούν και να επεξεργαστούν πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Ναι, μπορούμε!

Λογική χρήση νερού σε κάθε δραστηριότητα είναι η πρώτη πράξη (στο ντους, στο πλύσιμο των πιάτων, στο πότισμα φυτών κτλ).
Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα μονομιάς. Ακόμα και οι μικρές πράξεις, αν αγκαλιαστούν από πολλούς, μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα!

Εξοικονομώ νερό, σώζω ενέργεια και χρήματα!

Η δράση της εβδομάδας σε προσκαλεί να εφαρμόσεις μερικές απλές, αλλά στρατηγικές κινήσεις εξοικονόμησης νερού, ενέργειας και χρημάτων στο σπίτι.

Μειώνουμε τη σπατάλη, κερδίζουμε χρόνο, χρήματα και βοηθάμε το περιβάλλον!

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad

Γράψτε σχόλιο