Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΔΕΥΑ Βόλβης με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας νερού την Τρίτη 22/03/2022. 

Κάνοντας το Αόρατο Ορατό

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο των ΔΕΥΑ και Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη ο οποίος χαιρέτισε τους διοργανωτές και τους παριστάμενους. Ξεκινώντας την Θεματική ενότητα «Κάνοντας Ορατό το Αόρατο» αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των υπογείων νερών, και την κοπιαστική διαδικασία που καταβάλλεται από όλες τις ΔΕΥΑ να αντληθούν τα νερά αυτά, ώστε να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ΔΕΥΑ με την ΔΕΗ, γεγονός που επηρεάζει την τιμολογιακή πολιτική τους, καθώς πληρώνουν το ρεύμα που απαιτείται για την λειτουργία των αντλιοστασίων σαν οικιακοί καταναλωτές, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος της λειτουργίας τους.

Αυτό καθιστά το ζήτημα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας ακόμη πιο επίκαιρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό είναι πως να εκμεταλλευτούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε τα τρία Χ. Τον Χώρο, τον Χρόνο και το Χρήμα. Αν εξασφαλιστούν αυτά τα τρία Χ την επόμενη μέρα θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε την διαφορά».

Κλείνοντας τον λόγο του ευχαρίστησε τους διοργανωτές της ημερίδας για την πρόσκληση λέγοντας «Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση, να σας συγχαρώ που κάνατε αυτήν την εξαιρετική ημερίδα και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η δουλειά που γίνεται στην περιοχή σας» και απευθυνόμενος προς όλους έστειλε το μήνυμα «αγωνιζόμαστε για ένα νερό που θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και αυτό το νερό να είναι υγιεινό καθαρό και φτηνό για τον χρήστη και ακριβό για τους σπάταλους».

Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑ Βόλβης  κ. Άγγελος Ζωίτσας

Αναφέρθηκε στην περιοχή ευθύνης και έκανε απολογισμό παρουσιάζοντας τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την ΔΕΥΑΒ την τελευταία διετία.

Το δίκτυο υδροδότησης της ΔΕΥΑ Βόλβης απλώνεται σε έκταση 782 τετραγωνικών χλμ. Τα οποία συμπεριλαμβάνουν, 47 δίκτυα, 67 αντλιοστάσια, 2 μονάδες αντίστροφης όσμωσης, και 2 βιολογικούς καθαρισμούς. Το έργο της συντήρησης και λειτουργίας, απαίτησε την αποκατάσταση 600 βλαβών και την ασταμάτητη λειτουργία των αντλιοστασίων, που καταναλώνουν συνεχώς  ρεύμα για να αντληθούν όλα αυτά τα κυβικά νερού, για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΒ. Το 2020 καταναλώθηκαν 6 000 000 KW, ενώ το 2021  καταναλώθηκαν 4 500 000 ΚW. Δηλαδή με τα έργα παρέμβασης εξοικονομήθηκε ένας σημαντικός όγκος ενέργειας 1 500 000 KW.

Δυστυχώς όμως ο τριπλασιασμός της τιμής του ρεύματος, ουσιαστικά «εξαφάνισε» το όποιο όφελος θα είχε η ΔΕΥΑΒ.

Σημαντικότητα του Φορέα

Στην συνέχεια ο γεωλόγος κ Βογιαρίδης Άναστάσιος λαμβάνοντας τον λόγο έκανε ιστορική αναδρομή στην τοποθεσία της λεκάνης της Μυγδωνίας, τονίζοντας την σημαντικότητα της διαχείρισης του νερού από τον φορέα.

«Είναι σημαντικός ο ρόλος του φορέα των λιμνών, για την διατήρηση τη ποιότητας και τη ποσότητας των υδάτων που ζητάμε. Η διαχείριση έχει έναν στόχο, την εξοικονόμηση του νερού. Το Α και το Ω είναι η διαχείριση του νερού γιατί δεν είναι ανεξάντλητο».

Παράλληλα αναφέρθηκε πώς θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από τις κυβερνήσεις έργα για να γίνουν μελλοντικά για την λεκάνη της Μυγδωνίας, έργα ανάσχεσης στα μεγάλα ρέματα (Μελισσουργού, Απολλωνίας) όπου υπάρχουν τεράστιες λεκάνες απορροής, γιατί όταν βρέχει έντονα, έρχεται με μεγάλη ταχύτητα το νερό, δεν εμπλουτίζει τον υπόγειο υδροφόρο και προκαλεί ζημιές.

Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος της ΠΚΜ Γιουτίκας Κωνσταντίνος

«Στις σημερινές συνθήκες με την κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για την διαφύλαξη του μοναδικού παγκόσμια αγαθού, του νερού γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.

Αν δεν κατανοήσουμε την αξία του νερού, δεν θα είναι δυνατή η διαφύλαξη αυτού του κρίσιμου πόρου για όλους,

Δεν αρκεί να εστιαστούμε μόνο στα έργα που μας εξασφαλίζουν το νερό, εξίσου απαραίτητη και αναγκαία είναι η προστασία των φυσικών πηγών, των ποταμών, των λιμνών, αλλά και των θαλασσών»

Ο αντιπεριφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο Βόλβης, στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ και την διοίκηση του δήμου, για τα έργα και την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να εξασφαλιστεί καθαρό και πόσιμο νερό στην περιοχή του δήμου Βόλβης.

Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ κ. Χρήστος Γκολιδάκης

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βόλβης κ, Γκολιδάκης Χρήστος αφού καλωσόρισε και αυτός τους παρευρισκόμενους καλεσμένους στην εκδήλωση έκανε αναφορά στα πολλά ποιοτικά και ποσοτικά προβλήματα που υπήρχανε με το νερό της περιοχής του δήμου Βόλβη; και στα έργα ύδρευσης που έκανε η ΔΕΥΑΒ για να διορθωθούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα ακαταλληλότητας και μη επάρκειας νερού που υπήρχαν στην Νέα Απολλωνία, προβλήματα τα οποία πλέον μετά τις παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΒ λύθηκαν .

Επίσης αναφέρθηκε στα πολυαναμενόμενα έργα ύδρευσης που πρόκειται να γίνουν στο Νικομηδινό και στο Στίβος, δύο οικισμοί με ακαταλληλότητα νερού εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτά τα προβλήματα οδεύουν προς την επίλυση τους μιας και έχει τελειώσει η δημοπράτηση των δύο αυτών έργων και σύντομα ξεκινάνε.
Και τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία του νερού και στην ανάγκη της συνετής χρήσης αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας

Ο Δήμαρχος Βόλβης αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Γκολιδάκη, αλλά και το σύνολο των ανθρώπων που αποτελούν την ΔΕΑΒ για το έργο και την προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΥΑΒ αυτά τα χρόνια, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σύνθημα που δόθηκε από τον Πρόεδρο των ΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη «να κάνουμε ορατό το αόρατο».

«Το αόρατο που βρίσκεται στα σπλάχνα της γης το κάνουμε ορατό, μέσα από επίπονες διαδικασίες και προσπάθειες, καταφέρνουμε να βγάζουμε το νερό και να τα έχουμε στα σπίτια μας, στις δουλειές μας, στα χωράφια μας» ανέφερε ο κ. Λιάμας.

«Εύκολα ανοίγουμε την βρύση και τρέχει το νερό, αλλά μέχρι να έρθει το νερό και να τρέξει, έχει κόπο και κόστος, Μπορεί εύκολα να ακούγονται οι λέξεις ότι είναι δημόσιο αγαθό, ότι είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά είτε το θέλουμε, είτε όχι, υπάρχει κόστος. Η υπηρεσίας της ύδρευσης είναι ανταποδοτική, άρα πρέπει να εισπράττει, ανάλογα με το τι δαπανά.

Βλέπουμε από την ανάλυση που έκανε ο Πρόεδρος, ότι έχει γίνει μία σοβαρή προσπάθεια στο να μειωθεί το κόστος. Βέβαια είναι και οι συγκυρίες αυτές, που έχει δημιουργηθεί ζήτημα με το ενεργειακό κόστος».

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Λιάμας δήλωσε «Το στοίχημα που βάλαμε και δώσαμε, ότι σε κάθε οικισμό, σε κάθε δημότη, θα παρέχουμε νερό σε επάρκεια και ποιότητα, βήμα, βήμα το υλοποιούμε, και δεν θα υπάρχει σε λίγο, κανένας οικισμός που να έχει πρόβλημα».

Παρευρέθηκαν 

  • Ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας
  • Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης Γεώργιος
  • Ο Αντιδήμαρχος Βόλβης κ. Ιορδανίδης Λάκης
  • Η Αντιδήμαρχος Βόλβης κα. Δαγκλή Μαρία
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΚΜ κ. Γιουτίκας Κωνσταντίνος
  • Ο Περιφερειακός σύμβουλος της ΠΚΜ κ. Τζιόλας Γεώργιος
  • Ο Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της επενδυτικής του Δήμου Βόλβης κ. Θανάσης Κυριάκου
  • Ο Δημοτικός σύμβουλος Θεοχάρης Ελευθεριάδης
  • Ο Δημοτικός σύμβουλος Παπουτσής
  • Ο Δημοτικός σύμβουλος Τσολάκης Γεώργιος
  • Ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ Βόλβης κ. Επιτρόπου Παναγιώτης
  • Η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος ΟΚΠΑΠ Βόλβης κα Κική Τσουραλάκη και κ. Καλούδης Ευστράτιος
  • Ο πρόεδρος της Νέας Απολλωνίας Βασίλης Κυριάκου
  • Ο πρόεδρος του Νικομηδινού Ευστράτιος Ταλιχμανίδης
  • Ο πρόεδρος του Μελισσουργού ο Φάνης Κουτσιαμπιούκ
  • Τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΒ
  • Τα μέλη του ΔΣ της κοινότητας της Νέας Απολλωνιας

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ https://fb.watch/c0kXy5gbKm/


σσ

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad