Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα ακαταλληλότητας πόσιμου νερού αποκαταστάθηκε έπειτα από επιμονή και πίεση της ΔΕΥΑΒ προς όλους τους  εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα με την επεξεργασία του νερού του Βαϊοχωρίου  .

Το νερό στο Βαϊοχώρι εδώ και πολλά χρόνια είχε κριθεί ακατάλληλο προς πόση, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων φθορίου. Η εκτροπή αυτή αποκαταστάθηκε πέρυσι,  έπειτα από συνεργασία του Δήμου Βόλβης, της ΔΕΥΑΒ, του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η συνεργασία των παραπάνω φορέων οδήγησε στην κατασκευή νέας γεώτρησης πλησίον του οικισμού και στην τοποθέτηση  μονάδας επεξεργασίας νερού με φίλτρο αντίστροφης ώσμωσης για την απομάκρυνση του φθορίου. Έτσι το πρόβλημα της κακής ποιότητας νερού του Βαϊοχωρίου αποκαταστάθηκε, δυστυχώς όμως αποκαταστάθηκε  προσωρινά.

Τον Αύγουστο του 2020 κατά τον τακτικό δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται από την ΔΕΥΑΒ για την εξέταση της ποιότητας του νερού όλων των οικισμών του Δήμου Βόλβης, διαπιστώθηκε ότι το νερό στο Βαϊοχώρι ήταν ακατάλληλο καθότι το φθόριο ήταν και πάλι εκτός ορίων. Ως εκ τούτου συμπεράναμε ότι για κάποιο λόγο δεν γινόταν επεξεργασία νερού από το φίλτρο.

Αμέσως ειδοποιήσαμε τον εργολάβο και κατασκευαστή της μονάδος επεξεργασίας, ο οποίος μας είπε ότι έχει παραδώσει το έργο  και δεν μπορεί να παρέμβει. Έτσι συνεχίσαμε με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς,  ένοπλες δυνάμεις, τεχνική υπηρεσία Δομής και τους θέσαμε το πρόβλημα προκειμένου να δοθεί λύση. Η διαχείριση του εγκατεστημένου εξοπλισμού   από την ΔΕΥΑΒ  δεν ήταν εφικτή, καθότι  η μονάδα επεξεργασίας ανήκει στο υπουργείο εθνικής αμύνης, ενώ η νέα γεώτρηση είχε παραχωρηθεί στην Δομή φιλοξενίας μεταναστών και η ΔΕΥΑΒ  αν και  διαχειριστής όλων των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Βόλβης δεν μπορούσε να επέμβει. Εφόσον διαπιστώσαμε ότι  το πρόβλημα παραμένει άλυτο και ο οικισμός συνέχιζε να τροφοδοτείται με ακατάλληλο νερό  ήρθαμε εκ νέου σε επικοινωνία με τα δυο συναρμόδια υπουργεία και καταφέραμε να προκαλέσουμε σύσκεψη φορέων στις 27/1/2021 στα γραφεία της ΔΕΥΑΒ, με θέμα τον έλεγχο της εγκατάστασης επεξεργασίας του νερού στο Βαϊοχώρι και της παραχώρησης της αρμοδιότητας στην ΔΕΥΑΒ, η οποία είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, τόσο  της μονάδας επεξεργασίας του νερού όσο και της νέας γεώτρησης.

Στη σύσκεψη όλοι οι φορείς συμφώνησαν να γίνει επί τόπου  αυτοψία  των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των φίλτρων και να ζητηθεί από το υπουργείο εθνικής αμύνης να παραχωρηθούν στην ΔΕΥΑΒ.  Έτσι και έγινε,  στις 5/2/2021 έγινε επιτόπιος έλεγχος των εγκαταστάσεων στο Βαϊοχώρι και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν διάφορα προβλήματα εξαιτίας των οποίων δεν γινόταν επεξεργασία του νερού.

Άμεσα η  ΔΕΥΑΒ σε συνεργασία με  εξειδικευμένο συνεργάτη και αφού της δόθηκε έστω και προφορικά η έγκριση να επέμβει μέχρι να της γίνει και τυπικά η παραχώρηση,  προχώρησε στην καταγραφή των προβλημάτων και στην επιδιόρθωση τους, με σκοπό να δοθεί ασφαλές και υγιεινό  νερό στον οικισμό και στη δομή.

Μετά την ολοκλήρωση των επιδιορθώσεων και των παρεμβάσεων στην μονάδα επεξεργασίας και τον καθαρισμό των δεξαμενών, στείλαμε σε διαπιστευμένο εργαστήριο δείγμα νερού από τον οικισμό του Βαϊοχωρίου και διαπιστώσαμε ότι γίνεται  επιτυχώς η απομάκρυνση φθορίου ( τα στοιχεία των αποτελεσμάτων από την ανάλυση του δείγματος νερού του Βαϊοχωρίου βρίσκονται αναρτημένα  στο site της Δημοτικής Επιχείρησης www.deyavolvis.gr όπως και όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα ελέγχων ποιότητας νερού  από όλους τους οικισμούς ).

Ως εκ τούτου  ήμαστε πλέον  στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το νερό του Βαϊοχωρίου είναι κατάλληλο για πόση και για όλες τις οικιακές χρήσεις.

Ως μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης, θέλω να δηλώσω ότι ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να δώσουμε κατάλληλο και επαρκές νερό σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Βόλβης και αυτό ακριβώς κάνουμε . Στον 1,5 χρόνο της θητείας μας αυτό κάναμε στην Μικροκώμη με τοποθέτηση παρόμοιας μονάδας επεξεργασίας νερού, στη Μεγάλη Βόλβη με την ενεργοποίηση ανενεργής γεώτρησης αφού καθαρίστηκε και αντικαταστάθηκε ο εξοπλισμός της με καινούργιο, στον Προφήτη, στην Νέα Απολλωνία και στην Μικρή Βόλβη με ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και συνεχίζουμε με τον Στίβο, το Νικομηδινό, το Μόδι, την  Κοκάλλου, το Φιλαδέλφιο, την  Ανοιξιά και ετοιμάζουμε παρεμβάσεις όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα.

Ευχαριστούμε για την υπομονή σας, ευελπιστούμε στην στήριξη σας και δεσμευόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση όλων των προβλημάτων επάρκειας και ποιότητας νερού σε όλο τον Δήμο Βόλβης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Β.

Γκολιδάκης Χρήστος

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad

Γράψτε σχόλιο